Sam Lauwers (20) voerde tijdens haar MDT campagne om werk- en stageplekken toegankelijk te maken voor jongeren met een beperking
Voordat ik aan mijn MDT begon bij Challenge Up heb ik echt heel lang gezocht naar een stageplek. Ongeveer een half jaar lang lukte het maar niet. Ik heb op school, op het speciaal onderwijs, geleerd dat het goed is om open en eerlijk te zijn over je beperking. Dus in mijn brieven schreef ik dat ik in een rolstoel zit door cerebrale parese, en dan hield het eigenlijk gelijk op. ‘Dan kunnen we je niet helpen’, kreeg ik vaak te horen.
Wat me nog het meest verbaasde is dat ik het ook probeerde bij bedrijven die juist aangaven dat ze met mensen met een beperking werken, en zelfs daar werd de deur heel makkelijk dichtgegooid. Het bleef dan vaak hangen bij ‘we weten het niet’, en de kans om op gesprek te komen kreeg ik überhaupt niet.
Dat was heel anders toen ik contact opnam met Welzijn Lelystad, die stonden er gelijk voor open. Zij zeiden: ‘we gaan het gewoon doen’. Ook als er aanpassingen nodig waren, want ze vonden dat ik die kans verdiende. Ik mocht beginnen op de afdeling PR en communicatie.
Welzijn Lelystad heeft ook een MDT-traject: Challenge Up. Vanuit de communicatieafdeling kwam het verhaal dat ik graag iets wilde doen voor jongeren met een beperking en Challenge Up wilde me daar gelijk bij helpen. Als MDT zou ik de belangen van jongeren met een beperking behartigen.
Samen met de jongerencoach heb ik een plan gemaakt om te normaliseren dat jongeren zoals ik ook gewoon aan een stageplaats kunnen komen. Zo is mijn Instagram-pagina samvoertcampagne ontstaan, waarop ik vertel over leven en werken met een handicap.
Via die pagina ben ik in contact gekomen met een groepje andere jongeren met een handicap uit Lelystad. Toen zijn we samengekomen om ervaringen uit te wisselen. Dat was heel mooi, om te merken dat je niet de enige bent die graag wil maar de kans niet krijgt. We hebben ook nog steeds contact. Zij liepen tegen dezelfde problemen aan met stages en werk. Hun ervaringen deel ik ook via interviews op mijn campagnepagina.
Mijn start bij Welzijn Lelystad is nu twee jaar geleden, en ik ben er nu nog steeds als vrijwilliger, dus daar ben ik heel dankbaar voor. Momenteel help ik bij Challenge Up met het opzetten van nieuwe projecten, en doe ik een stukje media en PR. We hebben bijvoorbeeld een pagina in de plaatselijke krant waar we verhalen van jongeren uitlichten.
Het leukst aan mijn MDT-ervaring vond ik dat je echt iets waardevols kunt doen voor een ander, zonder dat je daar iets voor terug hoeft. Dat vind ik heel mooi. Ik zou iedereen die in zijn of haar regio een MDT-project heeft willen aanraden: doe er wat mee. Het is een hele laagdrempelige manier om iets betekenisvols te doen.
Bij Challenge Up, Welzijn Lelystad zet je je in voor een ander. We kijken samen met jou wat jij écht tof vindt en wat je zou willen leren. Je kiest uit...